ראש השנה, מנהגים ותזונה
מאת הדס רגב טוביאס
בראש השנה נוהגים בכל עדות ישראל לאכול מאכלים מתוקים ונמנעים ממאכלים חמוצים, המבושלים בחומץ, שמא תוחמץ השעה לכתיבה וחתימה טובה.
סעודת החג כוללת מאכלים המסמלים איחול ומשאלה או סימן למה שעתיד לבוא עלינו לטובה.
תחילה טובלים חלה ותפוח בדבש ומברכים "יהי רצון מלפניך.. שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה", זאת על מנת שהשנה הקרובה תהיה מתוקה, ובהמשך סלק שמשמעו "יהי רצון שיסתלקו שונאינו" כלומר שואפים שבשנה הקרובה יסתלקו כל האויבים. בנוסף, נוהגים לאכול רימון כדי "שירבו זכיותינו כרימון". והרי אי אפשר בלי ראש דג או כבש המסמלים "שנהיה לראש ולא לזנב". יש נוהגים גם לאכול ריאה, שומשום, חבושים, ועוד. מנהג נוסף הוא לטבל את הלחם בסוכר או בדבש.ישנה מסורה נוספת בה נוהגים לברך על גזר חתוך כמטבעות "שתיתן לנו פרנסה טובה".
כך או אחרת, קחו לתשומת ליבכם את המידע הבא:
- בכפית דבש יש כ- 20-15 קלוריות, כך שתפוח עץ אחד עם כפית דבש אחת יכול להיות כקינוח שישתלב גם בדיאטה.
- פרוסת עוגת דבש (50 - 60 גרם בממוצע) עשויה להגיע ל- 250-200 קלוריות (מכילה גם שומן).
- קציצת הדג הידועה גפילטע-פיש עשויה מדג קרפיון שהוא שמן יחסית לדגי הים. במנת הגשה של קרפיון מבושל יש כ- 250-200 קלוריות. ישנם הנוהגים לאכול דג ברוטב לדוגמא - נסיכת הנילוס. במנת דג ברוטב יש כ– 250 קלוריות. דגים רזים, שניתן לשלבם בארוחה הם סול, בקלה ומוסר ורצוי כאלו שאינם מטוגנים.
- "צימעס" - גזר מתוק: מנה העשויה עם סוכר, דבש וצימוקים יכולה להגיע לכ- 200 קלוריות. קיימים מתכונים שניתן להכין לפיהם צימעס גם עם תחליפי סוכר.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם מהווים המלצה כלשהי.